kitapbuch.blogspot.com.tr https://kitapbuch.blogspot.com.tr: KİTAP YORUMU-10: "Toprak Ana"
SON 5 KİTAP YORUMU: "Memleket Hikayeleri"..."Semerkant"....."Kendine Bir İyilik Yap"..... "Kablolardaki Hayalet"... "Kazaklar"... KİTAPBUCH... /// "Bir şeyler okumak için"......"etwas zum lesen"......."to read something" KİTAPBUCH ///

13 Mayıs 2018 Pazar

KİTAP YORUMU-10: "Toprak Ana"


TOPRAK ANA
   Orijinal Adı:  Материнское поле
   Yazarı        : Cengiz AYTMATOV
   Yayınevi    : ÖTÜKEN Neşriyat
   Çeviren      : Refik ÖZDEK
   Basım        : 25. Basım, Eylül 2012 (1.Basım, 1995) / 138 Sayfa
   Türü            : Roman
   Kategori     : Ortaöğretim / Yetişkin

                                                Kitabın Yorumu
       Ülkemizde de tanınan ünlü yazar Cengiz AYTMATOV'un, “Toprak Ana” Romanı; Kırgız köylüsünün hayatını, kocası ve çocuklarını savaşta kaybeden bir kadının yaşadıkları üzerinden anlatmaktadır.
Romanın kahramanı Tolganay; yaşadıkları sevinçleri ve çektiği acıları tarlasıyla yani toprağıyla dertleşerek paylaşmaya, azaltmaya çalışan dirayetli bir köylü kadınıdır. Roman iki ananın, yani toprak ana ile Tolganay'ın diyaloğuyla başlar, devam eder ve sonlanır.
Romanın en önemli vurgusu; “sabır”dır. Yaşanan büyük acılara dayanmak, hayattan kopmamak ve umudu yitirmemek için ihtiyaç duyulan sabır. Bu nedenle; “Kocasını, üç oğlunu ve gelinini kaybeden (hayatta kaybedecek fazla da bir şeyi kalmayan) dertli bir kadının güçlü duruşu”nu düşününce, küçük kayıplar karşısında sabrı tüketmenin ve umudu yitirmenin anlamsızlığı da okurun karşısına çıkıveriyor.
Romanın cümleleri kısa, dili anlaşılır. Anlatımın gücü ve okura etkisi ise, bizce orta seviyede. Bunun sebebi; olayların gereksiz detaylarının da verilmesiyle konunun dağılması ve yoğun duyguların okura yeterince yansıtılamaması olabilir. Klasik bir romandan bahsettiğimizi kabul edeceksek bu yorum biraz haksız, hatta acımasız bulunabilir. Bu durumda, kusuru romanı orijinal dilinden okuyamadığıma yükleyip içimizi rahatlatabiliriz. Bununla birlikte doğru olan şu ki; romanda anlatılan köy hayatının bakirliği ve az şeyle yetinmeyi bilen dingin insanların ruh hali okura tesir ediyor. Bir de sayfalara serpiştirilen ve yazarın bilgeliğine işaret eden hayatla ilgili özdeyişler de, kitabı çekici kılıyor.
Sonuç olarak; bir ailenin savaş nedeniyle yok olmasını, büyük olaylar karşısında insanların topyekûn kabullendikleri çaresizlik duygusunu hissetmek ve Rus coğrafyasının 70 yıl önceki köy hayatını okumak isteyenler için, uygun bir kitap olduğunu değerlendiriyorum.



Kitaptan Alıntılar
* “Yine de insan gerçeği öğrenmelidir Tolganay” (Sayfa 6)
* “İnsanın büyük bir mutluluğa ihtiyacı yoktur Tolganay. Bir çiftçi için mutluluk, kendi tarlasını sürüp ekmek ve ürün almaktır.” (Sayfa 11)
* “Hayatını zehir edecek kadar çalışmana ne gerek var?” (Sayfa 14)
* Gerçek mutluluk yavaş yavaş azar azar gelir ve… Mutluluk birbirini tamamlayan ufak şeylerin birleşiminden doğar.” (Sayfa 20)
* “Geleceğin ne getireceğini kimse bilemezdi ve şimdi olanları düşünüp üzülmenin de hiçbir faydası yoktu.”(Sayfa 46)
* “Bazen insanın kaderi dağdaki patika gibidir. Bazen çıkar, bazen iner, bazen de dibi görünmeyen bir uçurumun başına gelir durur. İnsan tek başına böyle bir yolda ilerleyemez…”(Sayfa 70)
* “İyi yıllar, kötü yıllar görmüştük ama Suvankul'la birlikte geçirdiğimiz uzunca bir hayatımız da olmuştu. Çektiğimiz sıkıntıların karşılığı olan mutluluğu da yaşamıştık.” (Sayfa 73)
        * "Utancı da, bütün güçlükleri ve acıları da üstleneceğim.” (Sayfa 118)
             
  * Değerlendirmem *



* Dış Değerlendirmeler *
- 1000 kitap’ ta değerlendirme notu;   8.8 /10   (1265 okur).
- Goodread’deki değerlendirme notu;   4.22 / 5   (1138 okur).
                                                  
                                               İyi okumalar. 
                                                    📕📖📕
Viator
kitapbuch.blogspot.com.tr