kitapbuch.blogspot.com.tr https://kitapbuch.blogspot.com.tr: KİTAP YORUMU-14: "Devlet Ana"
SON 5 KİTAP YORUMU: "Memleket Hikayeleri"..."Semerkant"....."Kendine Bir İyilik Yap"..... "Kablolardaki Hayalet"... "Kazaklar"... KİTAPBUCH... /// "Bir şeyler okumak için"......"etwas zum lesen"......."to read something" KİTAPBUCH ///

21 Mayıs 2018 Pazartesi

KİTAP YORUMU-14: "Devlet Ana"



DEVLET ANA
  Yazarı        : Kemal TAHİR
   Yayınevi   : İthaki
   Basım       : 5.Baskı, Ağustos 2008 (İlk Baskı 1968) / 651 Sayfa
   Türü         : Roman
   Kategori   : Yetişkin

                                                Kitabın Yorumu
         Cumhuriyet döneminin önemli romancılarından Kemal TAHİR’in en ünlü eseri olan “Devlet Ana”; Anadolu Selçuklu'dan Osmanlı’ya geçiş aşamasındaki olayları anlatan, tarihi bir romandır.
Roman, Kayı Boyu’nun; Eskişehir - Söğüt bölgesindeki yaşam tarzını, daha batıya (İznik ve İnegöl'e) hâkim olan Bizanslarla mücadelesini, Anadolu’nun diğer beylikleriyle ilişkilerini ve böylece Osmanlı’nın kuruluşuna giden adımları, 1290 yılındaki olaylar üzerinden anlatır.
Romanlarında çok sayıda kişiye yer veren Kemal TAHİR, bu romanda da; Ertuğrul Bey, Osman ve Orhan Beyler, Şeyh Edebali, Akçakoca, Yunus Emre gibi tarihi şahsiyetleri ve Şövalye Lotus, Mavro, Cenevizli Tüccar vb. gibi birçok kişiyi olay örgüsüne dâhil etmiş. Bir Bizans şövalyesinin serüveniyle başlayıp, Türkmenlerle devam eden, Yunus Emre’yi konuşturan, Şeyh Edebali’yi anlatıp oradan Osman Gazinin evlenmesine geçen, Orhan Gazinin ilk gençlik çağlarındaki davranışlarını hayalimize taşıyan Roman, oldukça fazla tarihi bilgi de içeriyor. Ahilik teşkilatının törenleri, düğünler, evlenmeler, at ve ata verilen önem, eski ismi Keşiş Dağı olan Uludağ, Domaniç ve Söğüt’teki yaylak ve kışlak hayatı, bunlardan bir kısmı.
Olaylar sırasında halkın gözünden yapılan karakter tahlilleri, aralara sıkıştırılmış özgün tespitler ve hiç saklanmadan açıklanan duygular, insanı bazen şaşırtıp güldürüyor, bazen de düşündürüyor. Bir tarih uzmanı olmadığım için; romandaki tespitlerin, gerçekten o dönemin insanlarının düşünce ve davranışlarını mı, yoksa yazarın “kuruluş” dönemi ile ilgili tasavvurlarını mı daha çok yansıttığını kestiremediğimi ifade etmeliyim.
Her ne kadar; uzun tasvirler, detaylı anlatım ve araya giren durumlar bazen dikkati dağıtıp, konu bütünlüğünü kaybettirse de, yine de bu kalın kitabı terk etmek pek mümkün olmuyor. Bunun sebebi, romanda kullanılan yerel dil. O dönemin olaylarının yine o dönemin diliyle, halkın kullandığı samimi cümleler, duyulmadık özdeyişlerle ve ustalıkla anlatımı, kitabı cazip kılıyor. Hatta bu dil, bir zaman sonra sizi de romanın içine çekiyor.
Okur, kitabı bitirince; savaşçı ve mert insan olan Kayıların yaşam tarzları hakkında bir fikir edinebilir, hatta o dönemi hayal edebilir. Örneğin Söğüt’e gitse, 750 yıl öncesinin havasını hissedebilir. Bunun sebebi, kitaptaki tasvirlerin gücü ve kullanılan yerel dil olsa gerek.
        Sonuç olarak, Türk tarihine (buna Cumhuriyet tarihi de dâhil) meraklı bir okurun, aynı zamanda “bir nehir roman yazarı olan Kemal TAHİR”i okuması önemlidir. Yazarın önemli bir romanı olan “Devlet Ana”yı, bu nedenle tavsiye ediyoruz.

                                             Kitaptan Alıntılar
* “ Kerim Çelebi kaldığı yerden okudu:
      - Onu gördüm ki, Ahilerden kiminin kitabı hiç yok. Kitap olmayınca, aktan kara eğriden doğru ayrılmaz. Kiminin kitabı var, yazan kısa yazmış, ‘az olsun öz olsun’ derken anlaşılmaza düşmüş. Diledim ki Ahilik töresi derlensin. Rum ülkesinde, âdemoğlu Türkçe söyleyip bilişir. Türk diliyle yazılsın ki, köylü kentli okutup anlasın. ‘Duymadım, bilmem’ demeye özrü kalmasın” (Sayfa 90)
* “ - Kerimcan… Bir tanık bul ki, adama benzesin az biraz…
      - Okumuşluğunu n’apalım, bunca kitap karıştırmışlığını ?
      - Kitap adamı adam etse, vah kızım. (Sayfa 317)
* “Böylece Ertuğrul Bey’le Demircan’ın yası da sona ermiş oldu, çünkü 1290 yıllarının dünyasında ölüm, yaşamaktan çok daha olağandı.” (Sayfa 202)
* “ Karabet Usta arkasından seslendi:
      - Türkmen’sin, çorbayı görünce dünyayı unutursun!"(Sayfa 371)
             
  * Değerlendirmem *


* Dış Değerlendirmeler *
- 1000 kitap’ ta değerlendirme notu;   8.6 /10   (242 okur).
- Goodread’deki değerlendirme notu;   4.2 / 5   (857 okur)
                                                                                   
                                                 
                                                  İyi okumalar.😊
Viator
kitapbuch.blogspot.com.tr