kitapbuch.blogspot.com.tr https://kitapbuch.blogspot.com.tr: KİTAP YORUMU-4: İlk Gençlik Çağına Öyküler (3 Cilt)
SON 5 KİTAP YORUMU: "Memleket Hikayeleri"..."Semerkant"....."Kendine Bir İyilik Yap"..... "Kablolardaki Hayalet"... "Kazaklar"... KİTAPBUCH... /// "Bir şeyler okumak için"......"etwas zum lesen"......."to read something" KİTAPBUCH ///

2 Mayıs 2018 Çarşamba

KİTAP YORUMU-4: İlk Gençlik Çağına Öyküler (3 Cilt)






İlk Gençlik Çağına Öyküler (3 Cilt)

Yazarları:  1. ve 2. Ciltler Selim İLERİ, 3. Cilt Selim İLERİ ve Ayşe SARISAYIN
Türü       :   Derleme
Kategori : Ortaöğretim ve Yetişkin Kategoride Başucu Kitabı.  

 Kitabın Yorumu
       
         Serinin birinci ve ikinci ciltleri; günümüz Türk Edebiyatında romancı kimliği ile öne çıkmış, tüm edebiyat türlerinde eserler veren yazar Selim İLERİ tarafından hazırlanmıştır. Üçüncü cilt ise; öykü, biyografi, anı (babası olan Behçet Necatigil'le ilgili çalışmalar), kitap, çocuk kitapları ve çeviri yazarı olan Ayşe SARISAYIN'ın da katılımıyla tamamlanmıştır. Kitap; önemli bir seri ve Türk Edebiyatının başvuru eseridir. Okullarda edebiyat kaynak kitabı olarak tavsiye edildiği bilinmektedir.
         Türk edebiyatı eserinin orta öğretim sıralarından itibaren çokça okunmaya başlanması ve çocukların/gençlerin okuma alışkanlığına, hatta tutkusuna erken yaşlarda sahip olması hedeflenmelidir. Çünkü yükseköğretimden itibaren okuma çeşitliliği daha da artmakta, popüler edebiyat okuru fazlaca cezbetmekte ve Türk Edebiyatının temel eserlerine dönme imkânı da azalmaktadır. Türk Edebiyatı türlerinden biri de; yaklaşık yüz otuz yıllık (Nabizade Nazım başlangıç kabul edildiğinde) bir geçmişi olan Türk öykücülüğüdür. Bu kadar uzun zamanda; çoğunluğu hayatta olmayan birçok yazar, gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen madenler gibi okunmayı bekleyen binlerce öykü yazmıştır. İşte bu madenleri ortaya çıkaran bir çalışma olmuş "İlk Gençlik Çağına Öyküler" serisi.  Çocukların/gençlerin; yerli edebiyatı tanımaları, hayatı, ülkeyi, kültürü ve insanları anlamaları için bir başvuru kaynağı olduğundan, önemle tavsiye edebileceğimiz bir eserdir. Bu kaynaktan istifadeyle; okur, hangi yazarları ve hangi öyküleri tercih edeceğine karar verebilecek ve kolaylıkla okumalarını sağlayacaktır. Kitabın isminde geçen "ilk gençlik çağı" vurgusu da bu ifadelerimizi destekler niteliktedir.
         Serinin ciltleri; tarih sırası gözetilerek derlenmiş, ilk ciltte 35, ikinci ciltte 42 ve üçüncü ciltte 47 olmak üzere toplam 124 yazardan seçilen birer öyküye, her bir öyküden önce de; yazarın kısa hayatına, bazı eserlerine ve yazarla ilgili kısa bir yoruma yer verilmiştir.  Yazarlardan seçilen öykülerin, gerçekte hangisi olması gerektiği ve derleyenlerin bu konudaki isabet durumunu yorumlamak için ciddi bir edebiyat altyapısı gerektiğinden bu konuya girmeksizin, seçilenlerin en uygun öyküler olduğunu kabul etmek durumundayız.
         Kitabın başarılı bir derleme olduğunu değerlendirmekteyim. Zira Türk Edebiyatındaki öykücüler araştırıldığında, özellikle de oluşturulan ilk 15 veya ilk 30 eser gibi listelere bakıldığında (bu listelerin nesnelliği tartışmaya açık olsa da), İLERİ ve SARISAYAN'ın, önemli yazarları bir kaç istisna dışında kitaplarına dâhil ettikleri görülmektedir. Bu nedenle “İlk Gençlik Çağına Öyküler” kitap serisinin, güzel bir okuma kılavuzu işlevi görebileceği kabul edilmelidir.

         Birinci ciltte yer alan yazarların tamamı, hayatlarına şahit olmadığımız, sadece edebiyat kitaplarında isimlerini gördüğümüz veya belki bir - iki eserini okuduğumuz şahsiyetlerden oluşmaktadır. Selim İLERİ, kendi anlatısında; ilk ciltteki yazarların eserlerini çocukluktan itibaren okuduğunu ve kıyı-köşe kitapçılardan, tezgâhlardan edinerek aldığını, çok sayıda yazardan bazılarının ise kitaba sığmadığını ifade etmektedir. Bu cilt; Sami Paşazade SEZAİ ile başlayıp Sabahattin Kudret AKSAL ile bitmektedir. Ahmet MİTHAT ile Aziz Efendi gibi yazarlar kitapta yer almamaktadır. İLERİ'nin Türk Dili dergisinde yayınlanmış bir araştırmasını okuduğumuzda, bu iki yazarın tam olarak öykücü olduklarını düşünmediği anlamaktayız. Yine İLERİ’nin övgüsüne rağmen, Nabizade NAZIM’ da bu cilde girememektedir.
         İkinci cilt; Necati CUMALI ile başlamakta ve Rasim ÖZDENÖREN'le bitmektedir. Bu ciltte; 22 öykü sahibi, “Hababam Sınıfı” serisinin de yazarı olan Rıfat ILGAZ ile 44 eseri 4 milyonun üzerinde satan Aziz NESİN'in yer bulamadığını görmekteyiz. Söz konusu iki yazarın seride yer almamasının, bu yazarların mizaha dayalı yazılarının öykü kapsamında değerlendirilmediği yorumuna gidilebilmekteyiz.
         Üçüncü cilt, Ayşe KULİN ile başlamakta ve Necip TOSUN ile seri tamamlanmaktadır. Bu ciltteki yazarlar, günümüz edebiyatında etkin olan yazarlar kategorisinde olup, birçok önemli isme kitapta yer verilmiştir. Üçüncü ciltteki yazar seçkisinin başarısı ve isabet durumunu bu günden yorumlamanın zor olacağını, listeyi ileriki yıllarda inceleyenlerin daha isabetli değerlendirmelere ulaşacağını değerlendirmekteyim.
İyi okumalar.
Viator
kitapbuch.blogspot.com.tr