kitapbuch.blogspot.com.tr https://kitapbuch.blogspot.com.tr: KİTAP YORUMU-11: "Sokrates"
SON 5 KİTAP YORUMU: "Memleket Hikayeleri"..."Semerkant"....."Kendine Bir İyilik Yap"..... "Kablolardaki Hayalet"... "Kazaklar"... KİTAPBUCH... /// "Bir şeyler okumak için"......"etwas zum lesen"......."to read something" KİTAPBUCH ///

15 Mayıs 2018 Salı

KİTAP YORUMU-11: "Sokrates"



SOKRATES

   Yazarı        : Yaşar Şahin ANIL

   Yayınevi    : Kastaş Yayınevi

   Basım        : 1. Basım, Ocak 2006 / 256 Sayfa

   Türü         : Biyografi

   Kategori    : Ortaöğretim / Yetişkin



                                                       Kitabın Yorumu

         Yaşar Şahin ANIL; hukuk alanındaki mesleki eserlerinin yanında, biyografi dalındaki yayımlanmış kitapları bulunan bir yazardır. Yazar, “Sokrates” isimli biyografi kitabında; tarihin en çok tanınan filozofunun hayatını ve felsefini anlatmaktadır.

Kitabın büyük bölümünde, Sokrates’in biyografisi ile savunması (davası), üçte biri ise; Atina’nın M.Ö 400 – 300 yıllarındaki tarihi, halkı ve siyasi yapısı konu edilmektedir. 

Kitapta; ilk üç bölümde, Sokrates öncesi tarih ve felsefe anlatılarak okura filozofun dönemi tanıtılmaktadır. Bu bölümlerde, özellikle; polis(şehir devleti)’te yönetim, yasama ve yargı, halkın yaşayış, düşünce ve inanç biçimleri hakkında tarihsel nitelikte bilgi verilmektedir. Kitabın çatısını oluşturan dördüncü bölümde ise; filozofun doğumundan evlenmesine, çocukluğundan ölümüne kadar hayatına yer verilmekte, esas olarak da, siyasi görüş ve felsefesi açıklanmaktadır. Kitap; beşinci ve son bölüm olan “Sokrates’in davası ve savunması” ile tamamlanmaktadır.

Kitapta geniş bir kaynakça yer almaktadır. Dili sade ve anlaşılır olmakla birlikte, Yunan Medeniyetine aşina olmayanlar için; tarihi olayların kavranması, felsefe terimlerinin anlaşılması, ilave zaman ve bilgi gerektirebilir. Buna rağmen, kitap; okura felsefeyle ilgili bir fikir verebilir ve felsefe tarihine giriş için bir başlangıç olabilir.

Biyografi yazarlarının, eserlerini hazırlarken iki açmazları olsa gerek; bunlardan ilki, kitap kahramanları hakkındaki pozitif önyargıları, diğeri ise onların hayat hikâyeleriyle ilgili belge ve bilgi eksiklikleri. Yaşar Şahin ANIL, bu kitapta ilk açmazın tuzağına düşmese de, 2400 yıl önce yaşamış gizemli bir filozoftan 200 sayfalık hayat hikâyesi çıkarma gayretiyle, ikinci açmaza girmiş gibi görünüyor. Buna; “Sokrates, bir filozof olarak değeri ne olursa olsun, hiçbir zaman iyi bir eş ve sorumlu bir baba olamamıştı” cümlesini sadece bir örnek olarak verebiliriz. Oysa böyle bir kesin yargı, ancak tanıdığımız bir kimse hakkında, belki verilebilecek bir yargıdır. Bu nedenle, kitabın bazı bölümlerindeki detaylı anlatımların doğrulanması oldukça güç.  

Kitabı okurken; düşünmenin ve düşünerek hareket etmenin önemli olduğu, kavramların içinin dolu olması gerektiği ve nihayet, hayatta “erdemli olmanın” hayatiyeti akla geliyor. Kitap bitirilip, kapağı kapatılınca ise, akılda kalan; biraz ilkçağ tarihi ve o dönemin yaşam tarzı, biraz da kargaşa dolu bir devirde yaşayan bu bilge filozofun hayali ve trajik sonu oluyor.

Sonuç olarak; Yazar Yaşar Şahin ANIL tarafından sunulan, SOKRATES’in biyografisi eserinin, felsefe ve felsefe tarihi ile ilgili bir fikir vereceği kanaatindeyiz.



                                                     Kitaptan Alıntılar

* “Sokrates sorununun başta gelen nedeni, filozofun hiçbir yazılı eser bırakmamış olduğudur.” (Sayfa 76)

* “Sokrates’in yetiştirdiği öğrencilerden en ünlüsü, kuşkusuz ki; kendisine Eflatun da denilen Platon olmuştur”. (Sayfa 134)

* “Sokrates’in İlkeleri;

   - Bir insanın yapması gereken ilk iş, kendisini tanımak olmalıdır.

   - Evreni anlamak kendini anlamakla olanaklıdır.

   - İnanç ve siyasal karışıklığın sebebi kavram kargaşasıdır.

   - Yanlışlar ancak yaşamın sorgulanmasıyla önlenebilir

   

* "Sokrates’in bütün bu çabaları ve uğraşlarının hedeflediği nokta; erdem kavramında odaklanmaktadır.” (Sayfa 172)

* “Bütün dünya bana karşı olsun aldırmam, yeter ki kendime karşı olmayayım. Kendimle çelişkiye düşmeyeyim.” (Sayfa 212)

             

            * Değerlendirmem *


    

               * Dış Değerlendirmeler *

         - 1000 kitap’ ta değerlendirme notu;   8 /10   (2 okur).

         - Goodread’deki değerlendirme notu;    -

                                                                İyi okumalar.
                                                                    📗📖📘
                       
Viator
kitapbuch.blogspot.com.tr