kitapbuch.blogspot.com.tr https://kitapbuch.blogspot.com.tr: KİTAP YORUMU-22: Yılkı Atı
SON 5 KİTAP YORUMU: "Memleket Hikayeleri"..."Semerkant"....."Kendine Bir İyilik Yap"..... "Kablolardaki Hayalet"... "Kazaklar"... KİTAPBUCH... /// "Bir şeyler okumak için"......"etwas zum lesen"......."to read something" KİTAPBUCH ///

10 Nisan 2018 Salı

KİTAP YORUMU-22: Yılkı Atı


    
Yılkı Atı

Yazarı    : Abbas SAYAR 
Türü      : Roman
Kategori : İlköğretim /Ortaöğretim

Kitabın Yorumu

    Köyün, köylülerin ve nihayet atların hayatından bir kesitin özgün dille anlatıldığı, kısa (120 sayfa) ama etkileyici bir romandır. 
     1971 yılı TRT Roman başarı ödülünü almıştır. 
    Bir yılkı atının gözünden pek çok duygunun (sahiplik, vatan, menfaat, dürüstlük, cesaret, çaresizlik) yoğun tasviri yapılmıştır.
    Bir at ile köydeki bir ailenin etkileşiminin romana konu edilmesi romana sürükleyicilik katıyor ve okuru kısa sürede kitabı bitirmeye zorluyor. Her ne kadar bu anlatım şekline dünya edebiyatında rastlansa da Türk Edebiyatından da güzel bir örnek olmuş Yılkı Atı. 
     Genç okuyucunun (hatta her yaştan okuyucunun) kelime hazinesine katkı sağlayacağına garanti verilebilir, zira mahalli anlatım şekli ve yerel kelimeler ilgi çekici. Ama roman okuru için asıl kazanım, özellikle çocukların ve gençlerin "empatinin ne olduğunu" anlamalarına katkı sunması olabilir.

 

Viator
kitapbuch.blogspot.com.tr