kitapbuch.blogspot.com.tr https://kitapbuch.blogspot.com.tr: EĞİTİM YAZILARI - 2: "2018 Yılı Üniversite Tercih Kılavuzu Yayınlandı"
SON 5 KİTAP YORUMU: "Memleket Hikayeleri"..."Semerkant"....."Kendine Bir İyilik Yap"..... "Kablolardaki Hayalet"... "Kazaklar"... KİTAPBUCH... /// "Bir şeyler okumak için"......"etwas zum lesen"......."to read something" KİTAPBUCH ///

4 Temmuz 2018 Çarşamba

EĞİTİM YAZILARI - 2: "2018 Yılı Üniversite Tercih Kılavuzu Yayınlandı"


2018 YKS Üniversite Tercih Kılavuzu ile İlgili Bazı Bilgiler


2018 yılı YKS (Yükseköğretim giriş sınavı), yani üniversite sınavları geçen hafta sonu iki oturum halinde (Temel Yeterlilik Sınavı ‘TYT’ ve Alan Yeterlilik Sınavı ‘AYT’) yapıldı. 


ÖSYM; sınavın ardından adayları bilgilendirmek amacıyla, dün (03 Temmuz 2018 Salı günü) tercih kılavuzunu yayımladı.


Kılavuza, ÖSYM’nin internet sitesinden (www.osym.gov.tr) veya doğrudan https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2018/YKS/KONKILAVUZ03072018. pdf linkinden ulaşabilirsiniz.
 

588 sayfalık kılavuzda özetle aşağıdaki hususlar yer alıyor.

- Tercihler, 7-14 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılacak.

- Bu tarihler arasında tercihlerde değişiklik yapılabilecek. Tercih değişiklikleri  https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapılacak. 

-  Tercihlerin tamamlanmasını müteakip, adayların tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmesi gerekiyor. Ayrıca yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamakta önem arz ediyor. 


-  Kılavuzdaki önemli madde başlıkları şunlardır.

    . Merkezî Yerleştirme İçin Tercih İşlemi Nasıl Yapılacaktır? 

    . Adaylar Yükseköğretim Programlarına Nasıl Yerleştirilecektir?

    . Merkezî Genel Yerleştirme Ne Zaman ve Nasıl Yapılacaktır?

   . Okul Birincilerinin ve TÜBİTAK Yarışmalarında Başarılı Olanların Yerleştirilmeleri

            . Özel Yetenek Gerektiren Yükseköğretim Programlarına Öğrenci Alımı Nasıl Olacaktır?

    . Kayıt İçin Gerekli Belgeler

    . Önlisans ve lisans yerleşimlerine yönelik tüm üniversitelerin bölüm kontenjanlarını içeren tablolar.




         Kılavuzda yazan açıklamalardan önemlilerini şöyle özetleyebiliriz. 


        - 2018 TYT puanı en az 150 olan adaylar, yerleştirmede kullanılacak TYT ve varsa SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarını da göz önünde tutarak kılavuzdaki açıklamalara göre, tercih bildirimini internetten, bireysel olarak kendileri yapacaklardır. Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklar. Bunun dışında (posta, fax, elektronik posta vb.) tercih bildiriminde bulunulamayacak ve sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacak.


- Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçlar şahsın kendine ait olacak ve tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu olmayacak.


- Tercihler yapılırken, kaydolmayı en çok istenilen programın en üst tercihe, daha sonra istenilen programın ikinci tercihe yazılması ve bütün tercihleriniz bu şekilde sıralanması tavsiye edilmekte. 


 - Duruma göre yapılabilecek 24 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece kişinin bu alana olan ilgisini göz önüne alınarak belirlenmesi, buralara en çok istenilen programların yazılması tavsiye ediliyor.

- Merkezî yerleştirme işleminde bir programa kesin kayıt hakkı kazananların belirlenmesinde aynı programı tercih etmiş adaylar arasından, tercihi hangi sırada olursa olsun yerleştirme de kullanılan yerleştirme puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olan adaya öncelik tanınacak.


      - Eğer adayların yerleştirme puanları eşitse ilgili TYT/SAY/SÖZ/EA/DİL puanı büyük olana, bu puanları da eşitse TYT/SAY/SÖZ/EA/DİL puanında ağırlığı en büyük olan testin ham puanı büyük olana öncelik verileceği, eşitlik sürdüğü takdirde söz konusu yükseköğretim programını daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine sürdüğü takdirde OBP’si yüksek olana, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın olana öncelik verileceği belirtiliyor.


        - Tercihlerin ÖSYM’ye ulaştığından emin olabilmek için ekranda “2018 YKS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ibaresinin mutlaka görülmesi gerektiği belirtiliyor.


        - Yerleştirme sonuçlarının internet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacağı, sonuç belgesi basılmayacağı ve adayların adreslerine gönderilmeyeceği bildiriliyor. 


          - YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacak. 


-      Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri
tamamlayarak bizzat   kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunlu (Elektronik kayıt hariç).

           . Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi.

. 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf.

. Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge.

             .  Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri.


         - Tüm Devlet yükseköğretim kurumları ile isteyen Vakıf yükseköğretim kurumları, dileyen öğrenciler için e-devlet kapısından kayıt olma imkânı sunacaklar.   Elektronik kayıtlar 3-5 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlı. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklar.


          - Bir yükseköğrenim kurumunun mütevelli heyeti tarafından verilen indirim ve imkânlar (öğrenim ücreti muafiyeti, burs,  para,  yurt,  yemek vb.),  öğretim ücretini ödeme koşulları,  diğer ücretler,  sonraki yıllarda ücretlerde yapılacak artışlar, burslu programlara ilişkin ayrıca verilecek burs süreleri ile eğitim öğretime ilişkin diğer hususlar, ilgili yükseköğretim kurumunun internet sayfasından öğrencilere duyurulacak. Bu nedenle adayların tercihlerini yapmadan önce üniversitelerin internet sayfasındaki bilgileri dikkatlice inceleyerek tercihlerini yapmaları gerekiyor.



   Faydalı olması düşüncesiyle yukarıda sadece bir kısım bilgilerini aktardığımız ve kısaca özetlediğimiz kılavuzun başvuru yapacak adaylar tarafından bizzat ve tamamen incelenmesi gerekiyor. 


  Kılavuzda özellikle üniversitelerin kontenjanlarıyla ilgili de bazı değişiklikler olduğu görülüyor. Örneğin Ankara ili için tıp bölümünde 80 kontenjan artışı tespit ettik. Bazı internet sitelerine göre tüm illerdeki üniversitelerin tıp fakültelerinde toplam 1001  kontenjan artışı gerçekleşmiş, ayrıca diş fakültesi kontenjanlarında da artışlar mevcut.

    
   Sonuç olarak kılavuzun incelenmesi adaylara faydalı olacaktır.


 

1 yorum:

Viator
kitapbuch.blogspot.com.tr